7 Ekim 2013 Pazartesi

Nakliyat

nakliyat
Nakliye
Nakliyat, kelime anlamı olarak kişiye veya bir kuruma ait malların bir yerden alınarak gitmesi Nakliyat olayı insanların  ihtiyaçları doğrultusun da değişiklik göstermiştir. Eski tarihlerden bu yana gelen nakliyat işlemlerinden bahsedecek olursak. Osmanlı dönemin de ve ondan daha önceki dönemlerin de nakliyat işlemleri yapılmak zorundaydı. Eski dönemler de yani teknolojinin gelişmediği  arabaların veya  nakliyat  için gereken malzemelerin olmadığı dönemler de  İnsanlar için nakliyat yapmak  adeta uzun ve çileli bir işti. Eski  Arap ülkelerin de insanlar  taşınırken ve ya eşyalarını nakliyat etmek  istediklerin de develer  üzerine yükledikleri eşyaları  genel de kervanlar halin de   sıcak ve zorlu çöl şartlarından geçerek nakliyat yaparlardı. Roma dönemin de ise nakliyat işlemleri daha çok at üzerin de ve ya faytonlarla birlikle yapılır dır. Bazen ayları bulan bu nakliyat işlemlerin de gidilen mesafe ve o dönemin ağır şartlarıyla birlikte zafiyet oranı  yüksekti. Demek istediğimiz. O yıllar da ki savaşlar, yol kesen haydutlar ve eşkıyalar  yüzünden nakliyat yapılırken insanlar ya yağmalanır ya da öldürülürdü bu da nakliyat işlemlerinin ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu göstermektedir.


nakliyat firmaları
Nakliyat
gereken yere   bir disiplin içerisin de eksiksiz ve kazasız olarak  ulaştırıp yerleştirilmesine denir.
Nakliyat Osmanlı dönemin de ise at veya  büyük baş hayvanlar üzerin de  yapılırdı. Gemicilik  ve su yolları  yaygın olarak kullanılmaya başlandıktan sonra  nakliyat işlemleri  gemi yoluyla yapılmaya başlanmış ve bir sefer de daha çok  malzeme ile daha az zaman harcanarak nakliyat işlemleri yapılmaya başlanmıştır. Bu dönemler de yapılan  nakliyat işlemleri ile günümüz de  gelinen son noktaya bakılacak olursa arasında dağlar kadar fark olduğunu görürüz. Yaşam standartlarının artması ve gelişen teknoloji ve araçlar ile nakliyat işlemlerini günümüzde yapmak oldukça kolay bir hale gelmiştir. En basitinden bir örnek vermek gerekirse; Normal bir arabaya sahip olan bir kişi farklı bir şehre taşınması gerektiğin de bavulunu ve kişisel eşyalarını yanına alarak ulaşımını gerçekleştirip gideceği yere daha güvenli ve daha hızlı bir şekilde ulaşabilir ve kendi başına nakliyat işlemini gerçekleştirmiş olur. İnsan hayatının daha da kolay hale geldiği dönemimiz de artan nüfus ve ihtiyaç duyulan malzeme (gıda, giyim, enerji vs.) sayısının artmasıyla birlikte nakliyat işlemleri hem ticari hem kişisel olarak  ayrılmıştır. Özellikle   nakliyat için gereken imkanların  günümüz de  yeterli sayıya ulaşmış olması hem de nakliyat işleminin  yapılması gereken  yere ulaşımın daha hızlı olmasıyla   nakliyat daha kolaylıkla yapılmaya başlanmış ve  araçlar sayesin de hız kazanmıştır.
               
nakliyat
Nakliyat hizmetleri


Nakliyat işlemlerinin ne kadar önemli olduğunu ve ihtiyaç duyulduğu tarihte örnekleri bulunmaktadır. Bugün nakliyat  sırasın da  en çok malzemenin ve  ihtiyaçların taşındığı yük aracı hiç şüphesiz gemiler ve trenlerdir. Dünyanın bir ucundaki tonlarca malzemenin  dünyanın diğer ucuna nakliye etmek Büyük yük gemileri tarafından sağlanmaktadır. Deniz yolu ile yapılan bu nakliyatların son derece önemli olduğunu istenmeyen durumlar da ülkeler arası kriz yaratığına da şahit olmuşuzdur. Ülkemizden bir örnek vermek gerekirse İstanbul boğazından geçen nakliyat gemilerinin kontrolü, izni ve diğer işlemleri son derece titiz bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle petrol ,mazot, gibi çevreye zarar veren malzemeleri taşıyan yük gemilerinin  alabora olması veya bilinmeyen bir sebepten dolayı  sızıntı yapması  çok büyük çevre kirliliğine ve ülkeler arası krize neden olur. Tarihte ve günümüzden  verdiğimiz nakliyat örnekleri bu işlemin ne kadar önemli olduğunun adeta bir göstergesidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder